Szybki chleb na drożdżach

Im mniej dodatków tym bardziej kochają go moim domownicy …a ja ? ja zupełnie na odwrót ..im więcej nasion , owoców i zbóż tym lepiej ….dziś proste wydanie chleba żytnio razowego.
Składniki:
  • 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej ) 
  • 4 dag drożdży 
  • łyżeczka cukru 
  • 1 litr ciepłej wody lub mleka 
  • Sól do smaku czyli ok 2 łyżeczek
  • Tłuszcz do formy 

Mąkę przesiej do dużej miski. Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1 szklanki wody lub mleka, dołóż 2 łyżki mąki, rozczyn ma mieć gęstość śmietany. W mące przesianej do miski zrób wgłębienie i wlej tam delikanie rozczyn aby wyrastał, odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, do mąki dolej resztę płynu, dodaj sól i wyrób niezbyt gęste ciasto. Dwie foremki keksówki posmaruj tłuszczem, wypełnij do połowy ciastem. Powierzchnie wyrównaj ręką zamoczoną w wodzie.
Formy przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku w 220 C. Zostaw do ostygnięcia.
 źródło,,upiecz swój chleb,,

Domowe pieczywo i bułki

0 komentarze :