Składniki:
- 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej )
- 4 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 1 litr ciepłej wody lub mleka
- Sól do smaku czyli ok 2 łyżeczek
- Tłuszcz do formy
Mąkę przesiej do dużej miski. Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1 szklanki wody lub mleka, dołóż 2 łyżki mąki, rozczyn ma mieć gęstość śmietany. W mące przesianej do miski zrób wgłębienie i wlej tam delikanie rozczyn aby wyrastał, odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, do mąki dolej resztę płynu, dodaj sól i wyrób niezbyt gęste ciasto. Dwie foremki keksówki posmaruj tłuszczem, wypełnij do połowy ciastem. Powierzchnie wyrównaj ręką zamoczoną w wodzie.
Formy przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku w 220 C. Zostaw do ostygnięcia.
źródło,,upiecz swój chleb,,
0 komentarze :