Zawijaski z mielonego mięsa z pieczarkami

Mielony nie znaczy nudny:), trochę inwencji twórczej i można zaskoczyć domowników nowym wydaniem mielonego:)
Składniki;
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 kajzerka lub 2 kromki chleba
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • kilka łyżek bułki tartej
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka masła

Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć.  Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić na 5 porcji. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju, zestawić z ognia, dodać po łyżce stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety.
Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
 źródło,,mięsa siostry Marii,,


0 komentarze :