Składnik na sałatkę:
- 250 dag fasoli adżuki
- puszka groszku konserwowego
- 1/2 kg pieczarek
- por
- 2 kwaskowate jabłka
- jogurt naturalny lub śmietana
- 2-3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć ją na noc.
Po namoczeniu wodę odlewamy i garnek napełniamy świeżą wodą, gotujemy ok 50 minut, lekko solimy pod koniec gotowania. Odcedzamy i studzimy. Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek , jogurt i majonez. Ponownie wymieszać i przyprawić. Gotowe:)
0 komentarze :