Sałatka z fasolą adżuki i pieczarkami

Małe czerwone fasolki pochodzą z kuchni wschodniej, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, w Polsce jeszcze mało znane i mało doceniane...jeśli macie ochotę ich spróbować to zajrzyjcie do sklepu skworcu.com.pl
Składnik na sałatkę:
  • 250 dag fasoli adżuki
  • puszka groszku konserwowego
  • 1/2 kg pieczarek
  • por
  • 2 kwaskowate jabłka
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć ją na noc.


Po namoczeniu wodę odlewamy i garnek napełniamy świeżą wodą, gotujemy ok 50 minut, lekko solimy pod koniec gotowania. Odcedzamy i studzimy. Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek , jogurt i majonez. Ponownie wymieszać i przyprawić. Gotowe:) 
 

0 komentarze :