Postna kapusta z grzybami


Duszona kapusta wigilijna z suszonymi grzybami, ma specyficzny kolor i smak. Jak wszystkie dania podawane na wieczerzy smakują wyjątkowo w ten jeden jedyny wieczór w roku....



Składniki :
  • 1,5 kg kapusty kiszonej - najlepiej z beczki, robioną domowym sposobem 
  • Szklanka suszonych grzybów
  • oliwa z oliwek 
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki mąki 
  • listek laurowy 
  • ziele angielskie


Grzyby najlepiej zalać wodą i zostawić na noc do namoknięcia. W garnku podgrzewamy oliwę i blanszujemy pokrojoną cebulę. Kapustę kroimy i dodajemy do garnka z cebulą. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy podlewając wodą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu po wierzchu małymi porcjami posypujemy mąką i mieszamy, aż konsystencja i smak będzie odpowiednia. Prosto, łatwo i smacznie:). Warto spróbować kapusty przed gotowaniem, bo jeśli jest zbyt kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać. Dobrym dodatkiem będzie również mały groszek, choć nie w każdym domu jest dodawany. 

Wigilia 2013

1 komentarz :

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń