Składniki :
- 1,5 kg kapusty kiszonej - najlepiej z beczki, robioną domowym sposobem
- Szklanka suszonych grzybów
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 cebule
- 3-4 łyżki mąki
- listek laurowy
- ziele angielskie
Grzyby najlepiej zalać wodą i zostawić na noc do namoknięcia. W garnku podgrzewamy oliwę i blanszujemy pokrojoną cebulę. Kapustę kroimy i dodajemy do garnka z cebulą. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy podlewając wodą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu po wierzchu małymi porcjami posypujemy mąką i mieszamy, aż konsystencja i smak będzie odpowiednia. Prosto, łatwo i smacznie:). Warto spróbować kapusty przed gotowaniem, bo jeśli jest zbyt kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać. Dobrym dodatkiem będzie również mały groszek, choć nie w każdym domu jest dodawany.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń