Składniki:
- mięso z kaczki ok 60 dag
- 60 dag kiszonej kapusty
- 4 ząbki czosnku
- 3 suszone prawdziwki ok 3/4 szklanki suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- majeranek
- pieprz
- szczypta soli
Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, zeszklić również cebulę. Dno garnka o grubym dnie wyłożyć kiszoną, podlać bulionem, dodać cebule i mięso z kaczki oraz cały tłuszcz i przyprawy z patelni. Dodać namoknięte grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok 1 i 1/2 godziny, a w między czasie podlewać wodą gdy za bardzo odparuje. Wyjąc kaczkę na półmisek, kapustę obsypać mąką, zagotować. Dobrze wymieszać. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami śląskimi.
źródło,,mięsa siostry Marii,,
Brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuń