Szarlotka z kruszonką
by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
09:55
Jak robię tą szarlotkę, to zawsze znika jeszcze ciepła:), mało kiedy ma szanse ostygnąć!. Jest prosta w wykonaniu, bez smażenia jabłek - co sprawia, że często do niej wracam :)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag margaryny
- 5 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części , jedną część schować do lodówki.
Masa jabłkowa;
- 1 kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżki cynamonu
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, cynamon, wymieszać.
Składniki na różową piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 czerwony kisiel
Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel.
Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta, rozłożyć masę jabłkową, na jabłka wyłożyć ubitą pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec ok 1 godziny w tem 180C.
Ładny kolor pianki, i naturalny :) Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń