Szarlotka z kruszonką

Jak robię tą szarlotkę, to zawsze znika jeszcze ciepła:), mało kiedy ma szanse ostygnąć!. Jest prosta w wykonaniu, bez smażenia jabłek - co sprawia, że często do niej wracam :)


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części , jedną część schować do lodówki.
Masa jabłkowa;
  • 1 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżki cynamonu 
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, cynamon, wymieszać.
Składniki na różową piankę:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czerwony kisiel

Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel.
Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta, rozłożyć masę jabłkową, na jabłka wyłożyć ubitą pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec ok 1 godziny w tem 180C.



1 komentarz :