Kaczka duszona z kapustą i grzybami

Kaczka w tym wydaniu to niebo w gębie...dosłownie i w przenośni!. Mięso kruche i pyszne, a kapusta....nie znam lepszego smaku kapusty niż w wydaniu z kaczką i suszonymi grzybami:)
Składniki:
  • mięso z kaczki ok 60 dag
  • 60 dag kiszonej kapusty
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 suszone prawdziwki ok 3/4 szklanki suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • pieprz
  • szczypta soli
Grzyby zalać ciepłą wodą, odstawić na 3-4 godziny. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kilka części. Natrzeć majerankiem,oliwą, pieprzem i posiekanym czosnkiem - odstawić na 24 godziny do lodówki.
Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, zeszklić również cebulę. Dno garnka o grubym dnie wyłożyć kiszoną, podlać bulionem, dodać cebule i mięso z kaczki oraz cały tłuszcz i przyprawy z patelni. Dodać namoknięte grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok 1 i 1/2 godziny, a w między czasie podlewać wodą gdy za bardzo odparuje. Wyjąc kaczkę na półmisek, kapustę obsypać mąką, zagotować. Dobrze wymieszać. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami śląskimi. 
źródło,,mięsa siostry Marii,,

1 komentarz :