Boczek pieczony w ziołach



Boczek w aromatycznych ziołach :), domowy i pyszny !


Składniki:
  • 1 kg chudego surowego boczku
Marynata:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczka mięty 
  • 1/2 łyżeczka szałwii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka soli 
Sprawdzone przyprawy  www.owocowyraj.eu



Przyrządzić marynatę z ziół, oliwy, octu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę i utartego z solą, natrzeć nią sparzony uprzednio boczek. Zawinąć mięso w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki boczek przełożyć do formy żaroodpornej lub do rękawa do pieczenia. Piec w tem 180C ok 1 godziny.


źródło,,mięsa Siostry Marii,,

0 komentarze :