Boczek w aromatycznych ziołach :), domowy i pyszny !
Składniki:
- 1 kg chudego surowego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczka mięty
- 1/2 łyżeczka szałwii
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka soli
Przyrządzić marynatę z ziół, oliwy, octu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę i utartego z solą, natrzeć nią sparzony uprzednio boczek. Zawinąć mięso w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki boczek przełożyć do formy żaroodpornej lub do rękawa do pieczenia. Piec w tem 180C ok 1 godziny.
źródło,,mięsa Siostry Marii,,
0 komentarze :