Minestrone po mediolańsku


Wyśmienita włoska zupa warzywna z mięsem z kurczaka. Ciekawe, zdrowe i bardzo pożywne zestawienie smaków.


Składniki:
  • 1 szklanka małej fasoli
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1/2 szk cebuli pokrojonej w plasterki 
  • 1/2 szk łodygi seler pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szk zielonej papryki  pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szk pieczarek
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 szk pomidorów bez pestek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 i 1/2 litra wywaru z kurczaka
  • 2 szk kurczaka ugotowanego i pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szk makaronu rurek, ugotowanego
  • 1 szk startego parmezanu



1. Mięso z kurczaka ugotować i ostudzić, zachować bulion. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek, cebulę, seler, paprykę, pieczarki. Przysmażyć tak aby były miękkie. Dodać ziemniaki i pomidory, smażyć przez 5 minut. 
2. Do mieszanki dodać wywar z kurczaka, razem z kurczakiem pokrojonym w kostkę, fasolą, bazylią, tymiankiem, oregano i solą. Delikatnie dusić ok 30 minut, aż ziemniaki i fasola będę ugotowane, ale nie rozgotowane. 
3. Wymieszać makaron i ser, uzupełnić wywar wodą jeśli zupa jest zbyt gęsta. Dotować jeszcze 2 minuty razem i podawać.



źródło,, międzynarodowe przysmaki rodzinne,,



Niskokaloryczny styczeń

0 komentarze :