Ciasto marchwiowo - orzechowe


To pyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić!


Składniki:
  • 175 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 175 g masła
  • 1 szk orzechów włoskich posiekanych 
  • 1/2 szk zmielonych migdałów
  • 1 i 1/2 szk tartej marchwi
  • 1 łyżka soku z cytryny
 Lukier:
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • połówki orzechów do dekoracji
Pyszne bakalie od skworcu.com.pl

Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny.
Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem i razem wymieszać. gotowe ciasto dać do wyłożonej pergaminem formy. Piec ok 60 minut w 175C. Po ostygnięciu utrzeć lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polać wierzch ciasta i udekorować połówkami orzechów.




źródło ,,chleb,,






4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Zawsze jest kłopot z dobrym ciastem, bo zanim ostygnie domownicy chcą je zjeść :), a ja przecież chce mu jeszcze zrobić zdjęcie!

      Usuń