To pyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić!
Składniki:
- 175 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 175 g masła
- 1 szk orzechów włoskich posiekanych
- 1/2 szk zmielonych migdałów
- 1 i 1/2 szk tartej marchwi
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- połówki orzechów do dekoracji
Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny.
Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem i razem wymieszać. gotowe ciasto dać do wyłożonej pergaminem formy. Piec ok 60 minut w 175C. Po ostygnięciu utrzeć lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polać wierzch ciasta i udekorować połówkami orzechów.
wygląda super!!
OdpowiedzUsuń....a jak obłędnie smakuje....:)
UsuńZawsze jest kłopot z dobrym ciastem, bo zanim ostygnie domownicy chcą je zjeść :), a ja przecież chce mu jeszcze zrobić zdjęcie!
OdpowiedzUsuń