Delikatne soczyste mięso z indyka w marynacie z miodu i cytryny, wyśmienite i pyszne :)
Składniki:
- 4 golonki z indyka
Marynata:
- 3 łyżki miodu
- pół cytryny
- 2 łyżki oleju
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka stołowa majeranku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Aromatyczne przyprawy od skworcu.com.pl
Mięso opłukać, osuszyć. Obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę do miseczki z miodem. Dodać sok z cytryny, olej, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli: dobrze wymieszać. Golonki można ponabijać widelcem i dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w tem 180C przez 70-90 minut, można obracać mięso podczas pieczenia. Kilka minut przez wyjęciem z piekarnika posmarować mięso roztopionym masłem.
źródło ,,mięsa siostry Marii,,
0 komentarze :