Indyk z miodem i cytryną



Delikatne soczyste mięso z indyka w marynacie z miodu i cytryny, wyśmienite i pyszne :)

Składniki:

  • 4 golonki z indyka
Marynata:

  • 3 łyżki miodu
  • pół cytryny 
  • 2 łyżki oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka stołowa majeranku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Aromatyczne przyprawy od skworcu.com.pl

Mięso opłukać, osuszyć. Obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę do miseczki z miodem. Dodać sok z cytryny, olej, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli: dobrze wymieszać. Golonki można ponabijać widelcem i dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w tem 180C przez 70-90 minut, można obracać mięso podczas pieczenia. Kilka minut przez wyjęciem z piekarnika posmarować mięso roztopionym masłem.



źródło ,,mięsa siostry Marii,,





0 komentarze :