Nowy smaczny eksperyment, mega zdrowy i dietetyczny!, bułeczki z orkiszu i marchewek, a do tego jesienny dżem dyniowy ze słoiczka...mniammm :)
Składniki:
- 50 dag maki orkiszowej
- 28 dag maki pszennej
- 500 ml wody
- 25 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki miodu
- 5 dag drożdży
- 2 średnie marchewki
- garść otrąb pszennych
- garść płatków owsianych
- 8 dag słonecznika
- 8 dag dyni
- 1 płaska łyżka stołowa soli
Wymieszać letnią wodę z oliwą i miodem. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać marchewki starte na drobnej tarce, sól, pestki dyni i słonecznika, otręby i płatki owsiane. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki, ok 13-15 sztuk, układać na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Raz jeszcze odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
źródło ,,domowy wypiek chleba,,
0 komentarze :