Bułki orkiszowe z marchewką



Nowy smaczny eksperyment, mega zdrowy i dietetyczny!, bułeczki z orkiszu i marchewek, a do tego jesienny dżem dyniowy ze słoiczka...mniammm :)

Składniki: 
  • 50 dag maki orkiszowej 
  • 28 dag maki pszennej
  • 500 ml wody
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki miodu
  • 5 dag drożdży
  • 2 średnie marchewki
  • garść otrąb pszennych
  • garść płatków owsianych 
  • 8 dag słonecznika
  • 8 dag dyni
  • 1 płaska łyżka stołowa soli 
Otręby i bakalie www.owocowyraj.eu






Wymieszać letnią wodę z oliwą i miodem. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać marchewki starte na drobnej tarce, sól, pestki dyni i słonecznika, otręby i płatki owsiane. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki, ok 13-15 sztuk, układać na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Raz jeszcze odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

 źródło ,,domowy wypiek chleba,,

0 komentarze :