Kołacz żytnio razowy



Żytnio razowy kołacz, łamaniec. Idealny z grubą solą posypaną po wierzchu.


Składniki:
  • 25 dag maki żytniej 
  • 25 dag mąki razowej
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 i 1/2 dag drożdży
  • 350 ml wody
  • gruba sól do posypania wierzchu


Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody i mąki - zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże podwoją swoją objętość należy połączyć je  resztą składników i wyrabiać ok. 10 minut, jeśli ciasto jest zbyt kleiste można podsypać mąką pszenną. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą wcześniej oliwimy. Kołacza zostawiamy do wyrośnięcia na min. 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ponownie wyrabiamy przez 2 minuty i dajemy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, lub dobrze wysmarowaną oliwą. Kołacz powinien wyrastać ok 2 godzin. Przed włożeniem do piekarnika można go naciąć, a wierzch posypać grubą solą. Pieczemy ok.40 minut w tem. 220 C. Do piekarnika warto włożyć naczynie z wodą, które będzie parowało podczas pieczenia.


Niskokaloryczny styczeń

1 komentarz :