Żytnio razowy kołacz, łamaniec. Idealny z grubą solą posypaną po wierzchu.
Składniki:
- 25 dag maki żytniej
- 25 dag mąki razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 i 1/2 dag drożdży
- 350 ml wody
- gruba sól do posypania wierzchu
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody i mąki - zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże podwoją swoją objętość należy połączyć je resztą składników i wyrabiać ok. 10 minut, jeśli ciasto jest zbyt kleiste można podsypać mąką pszenną. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą wcześniej oliwimy. Kołacza zostawiamy do wyrośnięcia na min. 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ponownie wyrabiamy przez 2 minuty i dajemy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, lub dobrze wysmarowaną oliwą. Kołacz powinien wyrastać ok 2 godzin. Przed włożeniem do piekarnika można go naciąć, a wierzch posypać grubą solą. Pieczemy ok.40 minut w tem. 220 C. Do piekarnika warto włożyć naczynie z wodą, które będzie parowało podczas pieczenia.
zdrowsza wersja kołacza? biorę!
OdpowiedzUsuń