Wianuszki waniliowe


Zaplatane drożdżowe wianuszki waniliowe, do ich skręcania zawsze są chętne dzieci, bo mogą tworzyć - bawić się, a przy okazji zrobić smakowite ciasteczka.


Składniki:
  • 4 szklanki mąki 
  • 1 szk kwaśnej śmietany 
  • 2 dag drożdży
  • kostka margaryny
  • cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią dostępny w  www.owocowyraj.eu
  • cukier kryształ lub cukier perlisty do obsypania wianuszków
  • szczypta soli
  • 1 jajko do smarowania ciasteczek 


Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie urywać małe kawałeczki, toczyć na małe wałeczki grubości ołówka, składać na pół i owinąć wokół siebie. Zaplecione ciastko zlepić w kształt koła, zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w cukrze i odkładać na przygotowaną foremkę. Piec 1 175C przez ok 15-20 min, na jasno złoty kolor.



1 komentarz :

  1. wyglądają cudnie i pewnie wspaniale smakują :) muszę kiedyś je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń