Zaplatane drożdżowe wianuszki waniliowe, do ich skręcania zawsze są chętne dzieci, bo mogą tworzyć - bawić się, a przy okazji zrobić smakowite ciasteczka.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 szk kwaśnej śmietany
- 2 dag drożdży
- kostka margaryny
- cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią dostępny w www.owocowyraj.eu
- cukier kryształ lub cukier perlisty do obsypania wianuszków
- szczypta soli
- 1 jajko do smarowania ciasteczek
Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie urywać małe kawałeczki, toczyć na małe wałeczki grubości ołówka, składać na pół i owinąć wokół siebie. Zaplecione ciastko zlepić w kształt koła, zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w cukrze i odkładać na przygotowaną foremkę. Piec 1 175C przez ok 15-20 min, na jasno złoty kolor.
wyglądają cudnie i pewnie wspaniale smakują :) muszę kiedyś je zrobić :)
OdpowiedzUsuń