Pokusiłam się o nowy smak chleba z kuchni włoskiej. Jest aromatyczny i przepyszny, po kilku dniach jest nadal świeży, przepis wart dalszego przekazania:)
Składniki:
- 1 i 1/5 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyzki cukru
- 4 dag świeżych drożdży
- 400 ml ciepłego mleka
- łyżka puree z pomidorów
- 5 łyżek oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki suszonych pomidorów osączonych z oliwy
- duża cebula
Mąkę przesiej do miski, wsyp sól, cukier, wymieszaj i zrób wgłębienie. Wlej drożdże rozpuszczone w 150 ml ciepłego mleka. Do pozostałego mleka włóż puree z pomidorów i starannie wymieszaj. Dodaj do mąki razem z oliwą z pomidorów i oliwą z oliwek. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, dodaj pokrojone suszone pomidory i posiekaną cebulę. Zagniataj aż warzywa będą równomiernie rozłożone w całym cieście. Uformuj 1 lub 2 bochenki i ułóż na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia. Przykryj i odstaw na 45 minut. Piecz ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do tem. 190C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.
źródło ,,upiecz swój chleb,,
Robiłam kiedyś bardzo podobny i wyszedł bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńhttp://gotowaniena102.blogspot.com/2013/11/58-woski-chlebek-z-oliwkami-i-suszonymi.html :))
Pyszny chleb ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń