Bigos domowy


Bigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!

Składniki:
  • ok 1 kg kapusty białej 
  • ok 1 kg kapusty kiszonej
Kwestia proporcji kapusty świeżej do kiszonej jest w każdym domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół.





  • 20-30 dag boczku wędzonego
  • 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka
  • 10-15 dag słoniny
  • 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy
  • garść suszonych grzybów
  • łyżka suszonej żurawiny
  • 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • kilka listków liścia laurowego
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce 
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • gałązka rozmarynu



Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem ze wszystkimi składnikami na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem,cukrem i ew. ziołami. Dnia następnego warto bigos ponownie zagotować przez 40-50 minut. Można go odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce, nabierze jeszcze bardziej wyrazistego smaku.





1 komentarz :

  1. Fantastyczny przepis, ale nie mogę go dodać do akcji, bo bigos nawet rzadki, to nie zupa.

    OdpowiedzUsuń