Bigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!
Składniki:
- ok 1 kg kapusty białej
- ok 1 kg kapusty kiszonej
- 20-30 dag boczku wędzonego
- 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka
- 10-15 dag słoniny
- 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy
- garść suszonych grzybów
- łyżka suszonej żurawiny
- 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe
- 1 koncentrat pomidorowy
- kilka listków liścia laurowego
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce
- sól, pieprz, cukier do smaku
- gałązka rozmarynu
Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem ze wszystkimi składnikami na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem,cukrem i ew. ziołami. Dnia następnego warto bigos ponownie zagotować przez 40-50 minut. Można go odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce, nabierze jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
Fantastyczny przepis, ale nie mogę go dodać do akcji, bo bigos nawet rzadki, to nie zupa.
OdpowiedzUsuń