Pasztet z zielonej soczewicy



Wegetariańska wersja pasztetu, w roli głównej zielona soczewica i pieczarki :), po soczewicę zajrzyjcie do skworcu.com.pl



Składniki:
  • 1/2 kg zielonej soczewicy 
  • 60 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 4-5 jaj
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 3-4 łyżeczki carry 


Soczewicę moczymy 10-12 godzin wcześniej, w dużej ilości zimnej wody, bo znacznie zwiększy swoją objętość. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Na oliwie smażymy drobno posiekane pieczarki i cebulę, studzimy. Wszystkie przygotowane składniki mielimy w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy jajka, paprykę, curry, sól, pieprz i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Pasztet przekładamy do foremki, zapiekamy ok 1 godziny w tem 200C. Wybornie smakuje z chatneyem ze śliwek...lub grzybkami po węgiersku:). Smacznego!

3 komentarze :

  1. Mniam... swietny jest tez z chrzanem albo chatneyem z pomaranczy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam na święta :D Uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń