Wegetariańska wersja pasztetu, w roli głównej zielona soczewica i pieczarki :), po soczewicę zajrzyjcie do skworcu.com.pl
Składniki:
- 1/2 kg zielonej soczewicy
- 60 dag pieczarek
- 3 cebule
- 4-5 jaj
- pęczek zielonej pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 3-4 łyżeczki carry
Soczewicę moczymy 10-12 godzin wcześniej, w dużej ilości zimnej wody, bo znacznie zwiększy swoją objętość. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Na oliwie smażymy drobno posiekane pieczarki i cebulę, studzimy. Wszystkie przygotowane składniki mielimy w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy jajka, paprykę, curry, sól, pieprz i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Pasztet przekładamy do foremki, zapiekamy ok 1 godziny w tem 200C. Wybornie smakuje z chatneyem ze śliwek...lub grzybkami po węgiersku:). Smacznego!
Mniam... swietny jest tez z chrzanem albo chatneyem z pomaranczy:)
OdpowiedzUsuńPiekłam na święta :D Uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWiecie, że title="Pizza Poznań">www.szybkapizza.pl to jedna z najlepszych pizzeri w mieście Poznań.
OdpowiedzUsuń