Szynka w czosnku niedźwiedzim z rozmarynem


Pyszna domowa szynka, tym razem schowana pod pierzynką z czosnku niedźwiedziego i rozmarynu.

Składniki:
  • 1.2 kg szynki wieprzowej 
  • Marynata:
  • 6-10 łyżeczek czosnku niedźwiedziego www.owocowyraj.eu
  • świeżą duża gałązka rozmarynu 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 2 łyżek grubej soli
  • 3-4 ziarenka czarnego pieprzu
  • biały pieprz 1/4 łyżeczki

  
Szynkę myjemy, osuszamy, można ponakłuwać widelcem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zawijamy w folię spożywczą i marynujemy kilka godzin, dobrze jest odłożyć na noc do lodówki. Mięso w marynacie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia.



0 komentarze :