Pyszna domowa szynka, tym razem schowana pod pierzynką z czosnku niedźwiedziego i rozmarynu.
Składniki:
- 1.2 kg szynki wieprzowej
- Marynata:
- 6-10 łyżeczek czosnku niedźwiedziego www.owocowyraj.eu
- świeżą duża gałązka rozmarynu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- ok 2 łyżek grubej soli
- 3-4 ziarenka czarnego pieprzu
- biały pieprz 1/4 łyżeczki
Szynkę myjemy, osuszamy, można ponakłuwać widelcem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zawijamy w folię spożywczą i marynujemy kilka godzin, dobrze jest odłożyć na noc do lodówki. Mięso w marynacie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia.
0 komentarze :