Zupa ogórkowa z ryżem



Sycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :)



 Składniki:
  • 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych 
  • 2 marchewki
  • 1/2 pęczku koperku
  • 20 dag ryżu 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • ok 2 litrów bulionu
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • sól do smaku
Ogórki i marchewki przecieramy na grubej tarce i dodajemy do bulionu, gotujemy z przyprawami. W osobnym garnku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Drobno kroimy koperek i dorzucamy do ugotowanej zupy, lub bezpośrednio na talerz.


1 komentarz :