Zupa ogórkowa z ryżem
by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
09:30
Sycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :)
Składniki:
- 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych
- 2 marchewki
- 1/2 pęczku koperku
- 20 dag ryżu
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- ok 2 litrów bulionu
- liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- sól do smaku
Ogórki i marchewki przecieramy na grubej tarce i dodajemy do bulionu, gotujemy z przyprawami. W osobnym garnku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Drobno kroimy koperek i dorzucamy do ugotowanej zupy, lub bezpośrednio na talerz.
Uwielbiam z ryżem!!!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuń