by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
09:30
2
komentarze
Sycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :)
Składniki:
1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych
2 marchewki
1/2 pęczku koperku
20 dag ryżu
2 łyżki mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietany
ok 2 litrów bulionu
liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
sól do smaku
Ogórki i marchewki przecieramy na grubej tarce i dodajemy do bulionu, gotujemy z przyprawami. W osobnym garnku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Drobno kroimy koperek i dorzucamy do ugotowanej zupy, lub bezpośrednio na talerz.
Uwielbiam z ryżem!!!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuń