To mój ulubiony piernik, ma fantastyczny smak....rozpływa się w ustach ale...ale trzeba go zrobić na 4-5 dni przed przełożeniem.
Składniki na ciasto:
- 90 dag mąki, po połowie krupczatki i pszennej
- 30 dag margaryny
- 25 dag cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- jajo, 2 żółtka
- 6 łyżek ciepłego mleka
- 6 łyżek płynnego miodu
- pół opakowania przyprawy do piernika
- cynamon, gałka muszkatołowa wg.uznania ja zawsze dodaje po ok.1/2 łyżeczki
- słoik twardej marmolady, fantastycznie się komponuje z dziką różą
Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę, mleko, miód oraz jajo i żółtka, przyprawę do pierników, cynamon. Wyrobić, podzielić na trzy części,rozwałkować na dużą blaszkę, każdą część upiec osobno. Tem.180C ok 20-25 minut, ciasta są cienkie wiec trzeba sprawdzać aby nie przypalić. Po upieczeniu delikatnie zsunąć na deseczkę, bo ciasto jest twarde i łatwo je uszkodzić. Ułożyć na twardej deseczce , włożyć do foliowej torby i odstawić na min 3 dni bez przekładania.
Składniki na masę:
- 1/2 litra mleka
- po łyżce mąki krupczatki i ziemniaczanej
- torebka budyniu waniliowego
- 25 dag margaryny
- żółtko
- cukier waniliowy
- 5 łyżek cukru pudru
0 komentarze :