Chleb pszenny trzy ziarna



Brązowo - złoty chleb z chrupiącą skórką :). Wypełniony ziarnami, treściwy i bez polepszaczy i spulchniaczy. Zrobienie go jest łatwe i proste, a ileż przyjemności podczas degustacji :)





Składniki na 3 średnie keksówki :
  • 7 dag drożdży
  • Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu
  • 800 ml letniej wody
  • 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową
  • garść słonecznika
  • garść dyni do ciasta i druga do posypania chleba
  • garść siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 3 płaskie łyżeczki soli  
Sprawdzone ziarna www.owocowyraj.eu


Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj słonecznik, dynię, siemię lniane, czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej ok 3 - 4 szklanek wody, przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem, aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp dynią i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia.


Domowe pieczywo i bułki

0 komentarze :