Brązowo - złoty chleb z chrupiącą skórką :). Wypełniony ziarnami, treściwy i bez polepszaczy i spulchniaczy. Zrobienie go jest łatwe i proste, a ileż przyjemności podczas degustacji :)
Składniki na 3 średnie keksówki :
- 7 dag drożdży
- Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu
- 800 ml letniej wody
- 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową
- garść słonecznika
- garść dyni do ciasta i druga do posypania chleba
- garść siemienia lnianego
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 3 płaskie łyżeczki soli
Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj słonecznik, dynię, siemię lniane, czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej ok 3 - 4 szklanek wody, przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem, aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp dynią i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia.
0 komentarze :