Sernik tradycyjny z kratką z ciasta. Sprawdzony przepis wiele razy :) musi się udać zawsze i każdemu!. Zabieramy się za pieczenie:)
Składniki na ciasto:
- 3 szk mąki
- kostka margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
Jeśli chcecie ozdobić swoje ciasta, zajrzyjcie na stronę http://allegro.pl/Shop.php/
Składniki na masę serową:
- 1,2 kg sera białego, najlepiej z targu, a nie sklepowego, a jeśli już kupujemy w sklepie to trzeba szukać twardego - jak najmniej przerobionego sera, ser gotowy z wiadereczka kupiony w markecie nie da tego samego efektu co wiejski ser
- 8 - 10 jaj - idealnie było by również gdyby to były wiejskie jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- skórka otarta z cytryny
- rodzynki
- owoce kandyzowane (dodatki wedle upodobania:)
- cukier waniliowy
- pół kostki masła lub margaryny - roztopić i pozostawić do wystygnięcia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem do białości, i po trochę dodawać dwu krotnie zmielony ser. Dodajemy budyń, roztopioną wystudzoną margarynę, rodzynki, cukier waniliowy. Ścieramy skórkę z całej cytryny na drobnych oczkach. Następnie ubijamy na twardo pianę z wszystkich białek i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy do foremki na wyłożone na spód ciasto. Następnie resztę ciasta wałkujemy i tworzymy na wierzchu sernika kratkę. Temperatura pieczenie ok 200 stopni przez ok 1 i 1/2 godz, po upieczniu zostawiamy uchylone dzrzwiczka piekarnika aby spokojnie i powoli ciasto wystygło.
Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuń2god.pieczenia?????to ciasto sie spali???/
OdpowiedzUsuń