Sernik tradycyjny


Sernik tradycyjny z kratką z ciasta. Sprawdzony przepis wiele razy :) musi się udać zawsze i każdemu!. Zabieramy się za pieczenie:)


Składniki na ciasto:
  • 3 szk mąki
  • kostka margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki oleju
Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Jedną część wykładamy spód blaszki, a drugą część ciasta przeznaczamy na zdobienie wierzchu sernika.



Jeśli chcecie ozdobić swoje ciasta, zajrzyjcie na stronę http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=4183971





Składniki na masę serową:
  • 1,2 kg sera białego, najlepiej z targu, a nie sklepowego, a jeśli już kupujemy w sklepie to trzeba szukać twardego - jak najmniej przerobionego sera, ser gotowy z wiadereczka kupiony w markecie nie da tego samego efektu co wiejski ser
  • 8 - 10 jaj - idealnie było by również gdyby to były wiejskie jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • skórka otarta z cytryny 
  • rodzynki 
  • owoce kandyzowane (dodatki wedle upodobania:)
  • cukier waniliowy
  • pół kostki masła lub margaryny - roztopić i pozostawić do wystygnięcia
Bakalie od  www.owocowyraj.eu



Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem do białości, i po trochę dodawać dwu krotnie zmielony ser. Dodajemy budyń, roztopioną wystudzoną margarynę, rodzynki, cukier waniliowy. Ścieramy skórkę z całej cytryny na drobnych oczkach. Następnie ubijamy na twardo pianę z wszystkich białek i całość  delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy do foremki na wyłożone na spód ciasto. Następnie resztę ciasta wałkujemy i tworzymy na wierzchu sernika kratkę. Temperatura pieczenie ok 200 stopni przez ok 1 i 1/2 godz, po upieczniu zostawiamy uchylone dzrzwiczka piekarnika aby spokojnie i powoli ciasto wystygło.









2 komentarze :

  1. 2god.pieczenia?????to ciasto sie spali???/

    OdpowiedzUsuń