Ciasto drożdżowe z jabłkami i bakaliami :) , ma przepiękny aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało....
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 5 dag drożdży
- 8 dag masła
- 10 dag cukru
Składniki nadzienia:
- 4 jabłka - ja daje szarą renetę
- szczypta kwasku cytrynowego
- orzechy włoskie
- marakuja (oczyścić z pestek)
- kantalupa
- migdały
- Wszystkie bakalie jakie macie i lubicie po garści, należy je drobno pokroić
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać dwie łyżki mleka i 2 łyżki maki, zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę połączyć z wyrośniętymi drożdżami, ostudzonym masłem i pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do czasu aż lśniące i zacznie odstawać od ręki. odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć farszem z jabłek i bakali, zwinąć jak na struclę, a następnie pokroić na 10 równych części i układać w okrągłej tortownicy. Odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia. Piec ok 50-60 minut w 175C. Po sprawdzone i pyszne bakalie zapraszam do http://www.owocowyraj.eu/
0 komentarze :