Piękne marmurowe patery znajdziecie na
http://allegro.pl/listing/
Składniki na buchty:
- 90 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 8 łyżek cukru
- 4 dag drożdży
- 6 jaj
- 6 łyżek roztopionego masła
- szklanka mleka
- cukier puder do posypania
W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i zrobić zagłębienie w środku. Roztopić masło w małym rondlu, odlać kilka łyżek do polania bułek, a do reszty mleka dodać mleko i wymieszać. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą, dodać 2-3 łyżki mąki aby powstał zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany.Wlać zaczyn w zagłębienie z mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po wyrośnięciu stopniowo dodawać jajka i resztę mąki i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Wyrabiania powinno zając ok 10 minut. Miskę przykryć ścierką i odstawić na ok 90 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na 16 kawałków i uformować z nich małe okrągłe kulki. W reszcie roztopionego masła obtaczać kulki i układać je w natłuszczonej formie w niewielkich odstępach, podczas wyrastania się złączą. Przykryć i odstawić foremkę na 1 godz., by wyrosły. Rozgrzać piekarnik do tem., 190 C. Polać bułeczki resztą roztopionego masła i piec 25 minut, aż się przyrumienią. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygły i odparowały. Wierzch posypać cukrem pudrem.
a propos tego konkursu, na zdjęciu wystarczy dodać jeden talerz z daniem, czy dwa? Wiem,że dziwne pytanie, jednak skoro mowa o konkursie walentynkowym to wolę się upewnić i rozwiać wszelkie niedomówienia. ; )
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś chce, oczywiście mogę dodać dwa zdjęcia:), ale jedno dobre zdjęcie w zupełności wystarczy!, pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam buchty :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak moje dzieci :)
UsuńDziękuje...:) zniknęły na śniadanie z powidłami śliwkowymi :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! :D
OdpowiedzUsuńSprawdzony na 100% , można robić :)
UsuńWyglądają wspaniale i założę się, że tak też smakują :)
OdpowiedzUsuńSmakują..oj bardzo smakują :) , a do tego są puszyste i delikatne...mniammm...
UsuńPięknie wyrośnięte i puszyste :) Robiłam kiedyś buchty z powidłami: były przepyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, widać, że smaczne, chętnie sięgnęłabym choć po jedną :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :-)
Usuńpięknie wyrosły, na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuń