Chleb oliwkowy


Dzięki dodaniu czarnych i zielonych oliwek oraz dobrej jakości oliwy ten włoski chleb jest naprawdę pyszny i ma niepowtarzalny smak.



Składniki na jeden bochenek:
  • 28 dag mąki pszennej, można dodać zamiennie ok 5 dag mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 210 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin + oliwa do posmarowania bochenka
  • 1 szklanka posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych lub pomieszanych 
Gdy zwiększymy ilość mąki razowej, chleb będzie ale wiejski. Można też dodać do ciasta orzechy włoskie lub piniowe.



Mąkę przesiać, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy oprószonej mąką 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekłuć, spłaszczyć i posypać oliwkami. Zwinąć i zagnieść tak, by oliwki równomiernie się rozłożyły. Odstawić na 5 minut, potem uformować owalny bochenek. Ułożyć na blasze. Zrobić na bochenku kilka głębokich nacięć i lekko je rozchylić. Bochenek przykryć i odstawić by wyrastał przez ok 45 minut. Rozgrzać piekarnik do tem. 200C. Posmarować bochenek oliwą i piec 35 minut. Po upieczeniu przełożyć chleb na metalową kratkę, żeby ostygł.
źródło ,,chleb,,


0 komentarze :