Czekolada w duecie z drożdżami to rozkosz dla podniebienia sama w sobie. Małe co nie co dla wszystkich łasuchów :)
Składniki ;
- 7 żółtek
- 1 szklanki cukru pudru
- 12 dag mlecznej czekolady
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 dag drożdży
- 1 szklanki mleka
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
Wykonanie ;
W ciepłym mleku rozprowadzamy rozkruszone drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na drobnej tarce. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogel – mogel, dodajemy czekoladę i utartą wanilię. Składniki łączymy, dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas ubijając sypiemy przez sito wygrzaną mąkę, aż ciasto stanie się jednolite. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie mieszamy i nakładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Gdy ciasto podwoi objętość, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy przez 45 min (czas pieczenia zależy od wielkości blachy). Najsmaczniejsza jest polana czekoladą.
Źródło ,,domowe wypieki ,,
Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuń...któż nie kocha czekolady :)
Usuń