Drożdżowa baba czekoladowa


Czekolada w duecie z drożdżami to rozkosz dla podniebienia sama w sobie. Małe co nie co dla wszystkich łasuchów :)

Składniki ;

  • 7 żółtek 
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 12 dag mlecznej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej 


Wykonanie ;
W ciepłym mleku rozprowadzamy rozkruszone drożdże  z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru, mieszamy,  odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na drobnej tarce. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogel – mogel, dodajemy czekoladę i utartą wanilię. Składniki łączymy, dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas ubijając sypiemy przez sito wygrzaną mąkę, aż ciasto stanie się jednolite. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie mieszamy i nakładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Gdy ciasto podwoi objętość,  wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy przez 45 min (czas pieczenia zależy od wielkości blachy). Najsmaczniejsza jest polana czekoladą.


Źródło ,,domowe wypieki ,,

2 komentarze :