Składniki na 4 porcje:
- 40 dag mielonej chudej wieprzowiny
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- świeża natka kolendry
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżeczki carry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 jajko
- 1-20 dag cienkiego makaronu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności
1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
2. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
3. Zagotuj wodę, posól ją i włóż makaron na 2-3 minuty. Odlej, przelej zimną wodą i starannie zawiń nitki makaronu na kuleczkach z mięsa.
4. W naczyniu do głębokiego smażenia rozgrzej olej. Smaż kulki porcjami. Usmażone kulki wyjmuj łyżką na papier kuchenny. Podawaj gorące.
przepis inspirowany ,,kuchnią Azjatycką,,
super! bardzo pomysłowe i pokazowej :)
OdpowiedzUsuńhttp://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/
Dziękuje :)
UsuńWitaj, spodobał mi się Twój blog, dlatego postanowiłam zaprosić Cię do zabawy Liebster blog, więcej na moim blogu.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam!
http://weekendowa-kuchenka.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-award.html