Chrupiące kulki mięsne z carry i kurkumą

Kulki stanowią prawdziwą ozdobę stołu i są bardzo łatwe do przygotowania. Z dużą ilością curry i kurkumy mają piękny kolor i bogaty aromat. Można je podawać z ryżem, kaszą, kuskusem i oczywiście z sosem. Składniki do potraw orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl

 
Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag mielonej chudej wieprzowiny
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • świeża natka kolendry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżeczki carry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 jajko
  • 1-20 dag cienkiego makaronu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności

1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
2. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
3. Zagotuj wodę, posól ją i włóż makaron na 2-3 minuty. Odlej, przelej zimną wodą i starannie zawiń nitki makaronu na kuleczkach z mięsa.
4. W naczyniu do głębokiego smażenia rozgrzej olej. Smaż kulki porcjami. Usmażone kulki wyjmuj łyżką na papier kuchenny. Podawaj gorące.


przepis inspirowany ,,kuchnią Azjatycką,, Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

3 komentarze :

  1. super! bardzo pomysłowe i pokazowej :)

    http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, spodobał mi się Twój blog, dlatego postanowiłam zaprosić Cię do zabawy Liebster blog, więcej na moim blogu.
    Serdecznie zapraszam!
    http://weekendowa-kuchenka.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń