- mała główka kapusty
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- oliwa
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Kapustę kroimy na ćwiartki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. Po ugotowaniu odcedzić i wyjąć przyprawy, zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia.
Składniki na ciasto:
- 1/2 szk mleka
- ok 1/2 kg maki pszennej
- 25 dag margaryny
- 2 jaja, (1 do smarowania)
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 dag drożdży
Zrobić rozczyn z drożdży, 1/4 szk mleka i 2 łyżkami mąki, odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wlać resztę mleka, margarynę, 1 jajko, sól, wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, partiami dodając mąkę, tyle mąki ile zabierze ciasto, ma być miękkie i plastyczne. Wyrobione ciasto cienko wałkować, na brzegu wzdłuż nakładać kapustę, zwijać w rulon, odcinać i nakłuwać widelcem z góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem. 175 C przez ok 20-25 minut, na złoty kolor.
0 komentarze :