Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu

Kapuśniaczki to danie główne, przekąska na zimno lub na ciepło, idealne do barszczu!. Z czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby można je zajadać jeszcze w drugi dzień, można je również mrozić i wyjąć jak mamy gości :)

Farsz:
  • mała główka kapusty
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • oliwa
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
Wszystkie przyprawy kupicie na www.Skworcu.com.pl 

Kapustę kroimy na ćwiartki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. Po ugotowaniu odcedzić i wyjąć przyprawy, zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia.





Składniki na ciasto:

    • 1/2 szk mleka
    • ok 1/2 kg maki pszennej
    • 25 dag margaryny
    • 2 jaja, (1 do smarowania)
    • 1/4 łyżeczki soli 
    • 5 dag drożdży

    Zrobić  rozczyn z drożdży, 1/4 szk mleka i 2 łyżkami mąki, odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wlać resztę mleka, margarynę, 1 jajko, sól, wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, partiami dodając mąkę, tyle mąki ile zabierze ciasto, ma być miękkie i plastyczne. Wyrobione ciasto cienko wałkować, na brzegu wzdłuż nakładać kapustę, zwijać w rulon, odcinać i nakłuwać widelcem z góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem. 175 C przez ok 20-25 minut, na złoty kolor. 


    0 komentarze :