by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
09:19
2
komentarze
Mazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w Owocowym Raju .
Składniki:
10-12 białek
25 dag cukru pudru
25 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki utartych biszkoptów lub herbatników
laska wanilii
tabliczka czekolady
płatki migdałów do posypania
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier . Zmielone orzechy stopniowo dosypywać do piany i delikatnie mieszać. Następnie dodać utarte biszkopty, laskę wanilii przeciąć wzdłuż ostrym nożem i do mazurka dodać tylko wnętrze laski , z reszty laski wanilii można zrobić domowy cukier waniliowy, wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć na natłuszczoną blachę i piec w 170C, przez ok. 40 minut. Czekoladę rozpuścić i polać ostudzony mazurek, ozdobić płatkami migdałów.
Widzę, ze już się mazurki pojawiają, świetnie :-) ja do tej pory zrobiłam tylko jeden i zamierzam powtórzyć w najblizsze święta, fantastyczna zabawa z dekorowaniem :-)
Widzę, ze już się mazurki pojawiają, świetnie :-) ja do tej pory zrobiłam tylko jeden i zamierzam powtórzyć w najblizsze święta, fantastyczna zabawa z dekorowaniem :-)
OdpowiedzUsuńDekororowanie to czysta przyjemność :-)
Usuń