Pierogi z kaszą gryczaną i serem
by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
12:30
Kasza gryczana choć bardzo zdrowa, na Polskich stołach nie gości, aż tak często jak powinna. Choć w ostatnich latach kiedy dużo się mówi o zdrowej żywności coraz więcej i coraz częściej wpisujemy ją do naszego codziennego menu. Moja wersja pierogów z kaszą gryczaną i białym serem, można również dodać ser feta, bundz czy ser kozi, koniecznie z okrasą :), tu w zależności od upodobań skwarki lub cebulka.
Kaszę gryczaną dobrej jakości znajdziecie na stronie www.owocowyraj.eu
Składniki dla 4-6 osób:
Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 25-30 dag sera białego
- 2-3 cebule
- sól
- pieprz
- majeranek , tymianek - świeży lub suszony
- olej lub oliwa
Kaszę gotujemy w proporcjach 1:2, jedna szklanka kaszy i dwie szklanki wody. Wodę solimy, kasza jest gotowa po ok. 12-15 minutach, aż wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Ser rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oleju
- gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą.
wyglądają tak apetycznie, ze aż chce się zjeść;)
OdpowiedzUsuń...dziękuję...:)
Usuń