Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Kasza gryczana choć bardzo zdrowa, na Polskich stołach nie gości, aż tak często jak powinna. Choć w ostatnich latach kiedy dużo się mówi o zdrowej żywności coraz więcej i coraz częściej wpisujemy ją do naszego codziennego menu. Moja wersja pierogów z kaszą gryczaną i białym serem, można również dodać ser feta, bundz czy ser kozi, koniecznie z okrasą :), tu w zależności od upodobań skwarki lub cebulka.


Kaszę gryczaną dobrej jakości znajdziecie na stronie www.owocowyraj.eu

Składniki dla 4-6 osób:
Farsz:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 25-30 dag sera białego
  • 2-3  cebule
  • sól
  • pieprz
  • majeranek , tymianek - świeży lub suszony
  • olej lub oliwa
Kaszę gotujemy w proporcjach 1:2, jedna szklanka kaszy i dwie szklanki wody. Wodę solimy, kasza jest gotowa po ok. 12-15 minutach, aż wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Ser rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. 




Ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą. 





Zainspiruj się kaszą! II edycja

2 komentarze :