W tradycyjnym przepisie porcje mięsa były przed gotowaniem obsmażane na patelni, wydaje się, że lepiej je podpiec w piekarniku. Ta wersja potrawy nazywa się Ayam Opor i tym się różni od innych, że sos jest biały (bez ostrych przypraw), co jest dość nietypowe dla kuchni idonezyjskiej. Zwykle danie podaje się posypane uprażoną na brązowo cebulą. Składniki do tej potrawy znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl
Sprawdzone przyprawy jak kolendra czy migdały na www.Skworcu.com.pl
Składniki na 4 porcje:
- 1 średni kurczak, (około 1.2- 1.5 kg)
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula pokrojona w plasterki
- 8 migdałów
- 1 łyżka ziaren kolendry, uprażonych na suchej patelni lub 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 3 łyżki oleju
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione wałkiem drewnianym, ( u mnie sproszkowana )
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- 2 i pół szklanki mleczka kokosowego
- sól do smaku
- ryż ugotowany na sypko i cebula prażona jako dodatki
1.Nagrzej piekarnik do tem.170 C. Kurczaka podziel na części, umyj i posól. Ułóż kawałki na natłuszczonej brytfannie i wstaw do piekarnika na 30 minut. W międzyczasie przygotuj sos.
2. W moździerzu rozgnieć czosnek, cebulę, migdały, ziarna kolendry, żeby powstała jednolita pasta. Rozgrzej olej, włóż pastę i podgrzewaj, aż zacznie wydzielać się aromat.
3. Włóż podpieczone kawałki kurczaka, dodaj kawałek obranego imbiru, trawę cytrynową, listki laurowe, cukier, mleko kokosowe i sól do smaku. Zamieszaj.
4. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i trzymaj potrawę na niewielkim ogniu prze 30-40 minut bez przykrycia. Od czasu do czasu poruszaj patelnią. Kurczak powinien być miękki, a sos kokosowy zgęstnieć.
5. Przed podaniem wyjmij trawę cytrynową i kawałek imbiru. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, posypane brązową cebulą.
0 komentarze :