Składniki na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1-2 łyżeczki pieprzu w zależności od upodobań
- majeranek
- sól
- oliwa
Ciasto na pierogi:
- 2-3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju
gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu - można dodać jedno jajo, ale ciasto może się zrobić bardziej twarde
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą.
Nie spotkałam się jeszcze z pieprzem bałkańskim. Zaciekawił mnie.
OdpowiedzUsuńPolecam, sama chętnie testuję nowe pieprzne odmiany, kiedyś był pieprz czarny i na tym koniec, teraz wybór i dostępność bardzo duża :) pozdrawiam
Usuń