Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim

Pierogi z ziemniakami i z pieprzem to jednej z najlepszych jakie jadłam. Banalnie proste, a smak znakomity. Jedynym dodatkiem do ziemniaków jest cebula, sól i odpowiedni pieprz. U mnie tradycyjnie pieprz czarny lub pieprz bałkański, ale dla lubiących ostre smaki polecam pieprz cayenne

Składniki na farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżeczki pieprzu w zależności od upodobań
  • majeranek
  • sól
  • oliwa
Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny.



Ciasto na pierogi:
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    2-3 łyżki oleju
    gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu 
  • można dodać jedno jajo, ale ciasto może się zrobić bardziej twarde

Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą.  



2 komentarze :

  1. Nie spotkałam się jeszcze z pieprzem bałkańskim. Zaciekawił mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, sama chętnie testuję nowe pieprzne odmiany, kiedyś był pieprz czarny i na tym koniec, teraz wybór i dostępność bardzo duża :) pozdrawiam

      Usuń