Upiec 2 cienkie jasne biszkopty , składniki na 1 biszkopt:
Biszkopt jasny :
- 5 jaj
- 3/4 szk cukru
- 3/4 szk mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier
i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia.
Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Najlepiej każdy biszkopt piec osobno.
Ciasto orzechowo - jabłkowe :
- 2 szklanki mąki pszennej
4 jaja - 3 łyżki cukru kryształu
- 10 dag rodzynek
- 1 szklanka krojonych orzechów
- 1/2 szklanki kryształu
- 1/2 szklanka oleju
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 duże jabłka
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1/2 szklanki cukru, dodać olej, rodzynki, orzechy. Wymieszać i zostawić na 2 godziny. Białka ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 1 żółtko, (pozostałe żółtka pozostawić do masy), miód, mąkę, sodę, masę jabłkową.Wszystko lekko wymieszać i upiec placek w tem. 180C, przez ok. 40 min.
Oryginalne marmurowe i granitowe patery znajdziecie na stronie firmy Bartosz
Masa do ciasta:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 25 dag masła
- 2 małe jogurty owocowe lub 1 duży
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, na końcu jogurty. Masę podzielić na 2 części.
0 komentarze :