Przekładaniec orzechowo - jabłkowy

Wyśmienite puszyste ciasto z dużą ilością orzechów i rodzynek z Owocowego Raju, a do tego jabłka i biszkopt. Masa dla odmiany z jogurtów owocowych.


Upiec 2 cienkie jasne biszkopty , składniki na 1 biszkopt:
Biszkopt jasny :

  • 5 jaj
  • 3/4 szk cukru
  • 3/4 szk mąki 
  •  łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia.

Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Najlepiej każdy biszkopt piec osobno.

Ciasto orzechowo - jabłkowe :
  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 jaja
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 10 dag rodzynek
  • 1 szklanka krojonych orzechów
  • 1/2 szklanki kryształu
  • 1/2 szklanka oleju
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 duże jabłka
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1/2 szklanki cukru, dodać olej, rodzynki, orzechy. Wymieszać i zostawić na 2 godziny. Białka ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 1 żółtko, (pozostałe żółtka pozostawić do masy), miód, mąkę, sodę, masę jabłkową.Wszystko lekko wymieszać i upiec placek w tem. 180C, przez ok. 40 min. 


Oryginalne marmurowe i granitowe patery znajdziecie na stronie firmy Bartosz

Masa do ciasta:
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 2 małe jogurty owocowe lub 1 duży
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, na końcu jogurty. Masę podzielić na 2 części.

źródło,, ciasta Anastazji,,


Ciasta przekładańce

0 komentarze :