Te pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem, który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę KLIK.
Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 i 1/4 szklanki mleka
Złoty syrop do polania
Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można cześć przechować w lekko rozgrzanym piekarniku.
0 komentarze :