Składniki na 4 porcje:
- 40-50 dag wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki
- 2 pory - tylko biała część
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 3 ząbki czosnku
- orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl
- 3 łyżki chińskiego sosu hoisin
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub olej
Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda i dusimy do czasu, aż będzie miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek i cukinie kroimy w cienkie plastry, paprykę i por w kostkę lub pół plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły ale nie były całkiem miękkie, dodajemy wcześniej przygotowane mięso, sos hoisin, sól i pieprz do smaku. Nakładamy gorące i posypujemy orzeszkami piniowymi.
0 komentarze :