Zdrowy, domowy chleb z orkiszem i dużą ilością ziaren, a do tego pyszna suszona śliwka!. Kocham takie chleby, chrupiąca - stukająca skóra, a wewnątrz miękki i aromatyczny miękisz..mniammm!. Prosty i sprawdzony przepis, chleb pięknie wyrasta, nie jest ciężki i zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju
Składniki na dwa bochenki w foremkach keksowych:
- 80 dag maki pszennej
- 20 dag drobno mielonego orkiszu
- 1/2 łyżeczki wody
- 4 dag drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 3 łyżki sezamu
- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- szklanka otrębów pszennych lub żytnich
- 20 dag śliwek suszonych bez pestek
- 750 ml letniej wody
- tłuszcz lub papier do formy
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1/2 szklanką wody. Zrób zagłębienie w mące, wlej rozczyn i odstaw w ciepłym miejscu, aby drożdże ,,ruszyły,,. Gdy rozczyn zacznie pracować, dodaj wszystkie ziarna, otręby i pokrojone śliwki. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ok. 10 minut. Następnie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch form keksowych i odstaw na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200C i piec 10 minut, następnie obniż do 180 C i piecz jeszcze 50 minut. Upieczone złoto - brązowe bochenki odstaw na kratkę kuchenną do wystudzenia. Utrzymują świeżość przez kilka dni.
Uwielbiam suszone śliwki w chlebie! Świetny przepis - dodaję sobie do zakładek, wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :)
Usuń