Ryżowo kokosowy budyń z czekoladą


Zdrowy, domowy budyń!, słodzony daktylami i odrobiną gorzkiej czekolady :). Doskonały na deser, śniadanie lub podwieczorek. Dziś będę go serwować z bakaliami, ale przyznam, że brakuje mi w nim sezonowych owoców, najlepiej prosto z krzaka, żeby tak mieć świeże maliny albo poziomki...


Pyszne bakalie znajdziecie w Owocowym Raju

Składniki na budyń:
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki ryżu białego 
  • ok. 20 sztuk daktyli bez pestek
  • 4 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • szczypta soli 
  • bakalie lub świeże owoce do posypania 

Ryż gotujemy z daktylami w mleku kokosowym do miękkości. Gdy ryż i daktyle są już zupełnie miękkie dodajemy czekoladę i miksujemy wszystko na gładką masę. Nakładamy  i posypujemy świeżymi owocami lub bakaliami.  Jeśli macie ochotę na wiosenną dietę zajrzyjcie do tej książki http://bit.ly/Oo6J5p.






Wielkanoc bez glutenu. Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!

2 komentarze :

  1. Bardzo apetyczny! I do tego słodzony daktylami, tak jak lubię!

    OdpowiedzUsuń