Zdrowy, domowy budyń!, słodzony daktylami i odrobiną gorzkiej czekolady :). Doskonały na deser, śniadanie lub podwieczorek. Dziś będę go serwować z bakaliami, ale przyznam, że brakuje mi w nim sezonowych owoców, najlepiej prosto z krzaka, żeby tak mieć świeże maliny albo poziomki...
Pyszne bakalie znajdziecie w Owocowym Raju
Składniki na budyń:
- 500 ml mleka kokosowego
- 1/3 szklanki ryżu białego
- ok. 20 sztuk daktyli bez pestek
- 4 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- bakalie lub świeże owoce do posypania
Ryż gotujemy z daktylami w mleku kokosowym do miękkości. Gdy ryż i daktyle są już zupełnie miękkie dodajemy czekoladę i miksujemy wszystko na gładką masę. Nakładamy i posypujemy świeżymi owocami lub bakaliami. Jeśli macie ochotę na wiosenną dietę zajrzyjcie do tej książki http://bit.ly/Oo6J5p.
Bardzo apetyczny! I do tego słodzony daktylami, tak jak lubię!
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję :-)
Usuń