Składniki na ciasto:
- 23 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 dag cukru
- 1 jajko
- 12 dag masła
- 1/2 szk mleka
- 4 łyżki sztucznego miodu
- 2 łyżki melasy
- 17 dag daktyli bez pestek
- 8 dag orzechów włoskich drobno posiekanych
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
Posypka:
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 4-5 dag orzechów włoskich , posiekanych
- łyżeczka cynamonu
W rondlu wymieszać daktyle z sokiem i skórką otartą z cytryny, dodać ok 4-6 łyżek wody, gotować na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zmiksować całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu melasę, sztuczny miód i mleko, aż mieszanina nabierze płynnej konsystencji. Dodać do kremu i utrzeć. Dodać jajko i suche składniki. Wrzucić orzechy i wyrobić. Nałożyć połowę ciasta do formy, posmarować masą daktylową. Nałożyć resztę ciasta na wierzch i równo rozprowadzić. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto 45 minut. Wymieszać składniki posypki. Po upłynięciu podanego wyżej czasu pieczenia, posypać ciasto posypką i piec jeszcze 15 minut, aż posypka zacznie bulgotać. Po upieczeniu odstawić na kratkę do wystudzenia.
źródło ,,chleb,,
0 komentarze :