Ciasto daktylowe z melasą

To ciasto z daktylami, ozdobione chrupiącą posypką z cukru i orzechów włoskich, jest tak pyszne, że nie można mu się oprzeć. Pyszne daktyle znajdziecie na www.Skworcu.com.pl



Składniki na ciasto:
  • 23 dag mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 dag cukru
  • 1 jajko
  • 12 dag masła
  • 1/2 szk mleka
  • 4 łyżki sztucznego miodu
  • 2 łyżki melasy
  • 17 dag daktyli bez pestek
  • 8 dag orzechów włoskich drobno posiekanych
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej

Posypka:
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki 
  • 4-5 dag orzechów włoskich , posiekanych
  • łyżeczka cynamonu


W rondlu wymieszać daktyle z sokiem i skórką otartą z cytryny, dodać ok 4-6 łyżek wody, gotować na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zmiksować całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu melasę, sztuczny miód i mleko, aż mieszanina nabierze płynnej konsystencji. Dodać do kremu i utrzeć. Dodać jajko i suche składniki. Wrzucić orzechy i wyrobić. Nałożyć połowę ciasta do formy, posmarować masą daktylową. Nałożyć resztę ciasta na wierzch i równo rozprowadzić. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto 45 minut. Wymieszać składniki posypki. Po upłynięciu podanego wyżej czasu pieczenia, posypać ciasto posypką i piec jeszcze 15 minut, aż posypka zacznie bulgotać. Po upieczeniu odstawić na kratkę do wystudzenia.


źródło ,,chleb,, Ciasta przekładańce

0 komentarze :