Pierogowa zielona micha pierogów!, z moim ulubionym szpinakiem :). Jako, że moja rodzinka nie przepada za szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha!
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oleju
- gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu
1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi.
2. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut.
- 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki
- 20 dag świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki bułki tartej
- majeranek
- bazylia
1. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone grzyby, obsmażyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do grzybów i dalej smażyć. Kiedy cebula i grzyby ładnie się przyrumienią dodać liście szpinaku, dodać sól, pieprz oraz zioła, chwilkę smażyć, odstawić, wsypać bułkę tartą, wymieszać i farsz gotowy.
2. Farszem nadziewać pierogi. Gotowe pierogi można okrasić tłuszczem i cebulą.
Domowe pierogi są takie przepyszne *.* Prezentują się wspaniale! Szkoda tylko, że pierogi są takie pracochłonne :p
OdpowiedzUsuń