Ciasteczka czekoladowe z melasą


Wyjątkowo łakome ciasteczka!. Przepyszne, miękkie, kruche z kawałkami pysznej mlecznej czekolady :). Zrobi je każdy, bo przepis i wykonanie banalne, więc do dzieła!. Świetnej jakości melasę z trzciny cukrowej, którą wykorzystałam do tych ciasteczek znajdziecie Tutaj, wysokiej jakości i bez konserwantów!




Składniki:
22 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
17 dag masła
15 dag cukru, najlepiej brązowego
2 jajka
cukier waniliowy lub domowy cukier z laską wanilii
tabliczka mlecznej czekolady
10 dag rodzynek 
1-2 łyżki melasy


Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C, przez 15-20 minut, aż ciasteczka zrobią się rumiane. Wyjąć na kratkę kuchenną do wystudzenia.


2 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. ...wygląd to nic :), najgorsze, że trudno ich sobie odmówić :), jak się zacznie jeść....

      Usuń