Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami

Ciasto zapiekane z kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją  zapiekać w formie tarty, lub z zwykłej blaszce do pieczenia ciasta.


Składniki na ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej lub krupczatki
  • 12 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml wody
Posiekać nożem masło na stolnicy, dodać mąkę, żółtko, sól i wodę. Szybko zagnieść i wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 20 minut.

Farsz:
  • 30 dag pieczarek
  • 15 dag kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • 100 ml kwaśnej śmietany 
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • majeranek
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć. Pieczarki umyć, pokroić w talarki. Smażyć na maśle przez 10 minut, do odparowania wody. Dodać posiekaną cebulę, smażyć razem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dołożyć mięso z kurczaka. Ciasto rozwałkować i wyłożyć foremkę. Nagrzać piekarnik do 180C, ciasto przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 15 minut, zdjąć folie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posiekać szczypiorek. Wymieszać go z roztrzepanymi jajkami , śmietaną, solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczoną tartę, zalać masą śmietanową. Piec jeszcze ok. 30 minut.


0 komentarze :