Domowe drożdżówki z konfiturami


Zapach domowych drożdżówek to nie to samo co pieczywo z piekarni. Pulchne, drożdżowe, obsypane cukrem pudrem i z ulubioną konfiturą. Do porannej kawy, a może na podwieczorek?, drożdżowe wypieki są idealne na każdą porę dnia!

Ogromnym ułatwieniem w wypieku drożdżówek jest odpowiednia blaszka firmy Guardini dostępna na stronie homemert.pl, oraz cała gama kuchennych akcesoriów. 


Składniki na ok 20 sztuk ślimaczkowych drożdżówek:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 16 dag masła lub dobrej jakości margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 2,5 g suchych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 16 dag cukru kryształu
  • 1 jajko do posmarowania 
  • słoik konfitury lub dżemu


Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i suche drożdże, wymieszać. Masło roztopić, rondel zsunąć z ognia, wlać mleko tak aby w połączeniu z masłem było ciepłe, wsypać cukier i cukier z wanilią i dobrze wymieszać, aby cukier się dokładnie rozpuścił. Składniki suche i mokre połączyć, wyrobić ciasto, aż zacznie odstawiać od ręki. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić pęcherzyków powietrza.



Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować konfiturą, makiem, serem lub czekoladą i zwinąć w rulon, tak jak roladę, można do każdej części dać inny smak i rodzaj nadzienia. Roladę kroić na małe kawałki ok 3-4 cm i układać na przygotowanej blaszce. Drożdżówki odstawić na ok 30 minut, aby raz jeszcze wyrosły, przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch każdej drożdżówki rozmąconym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 210C i piec ok 12-15 minut w dolnej części piekarnika. Po upieczeniu ułożyć na kuchennej kratce do wystudzenia. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem.




0 komentarze :