Złociste placki ziemniaczane z sosem borowikowym
Placki ziemniaczane pisze specjalnie na prośbę Beatki, bo jak twierdzi ,,Jej nigdy nie wychodzą,, :), więc mam nadzieję, że mój przepis zmieni jej ,,nigdy,, , na ,,dawniej mi placki ziemniaczane nie wychodziły,, , a teraz to takie proste :).
Składniki na placki:
- ok. 2 kg ziemniaków
- 2 lub 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże czerwone cebule
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- jajko
1. Ziemniaki ścieramy na drobne wiórki razem z cebulami, dokładam jajko i wszystkie pozostałe przyprawy. Przyprawy jak pieprz czy sól należy dostosować do upodobań domowników. Smażymy na rozgrzanym oleju. Smaczne na gorąco i na zimno!
Sos grzybowy:
- 20 do 30 dag grzybów, grzyby leśne lub pieczarki
- cebula
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- świeża natka pietruszki, im więcej tym smaczniej
- sól
- pieprz
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki mąki pszennej
- woda
- oliwa
1. Grzyby kroimy w plastry, cebulę i czosnek w drobną kostkę i smażymy w rondlu na złoty kolor. Do podsmażonej masy grzybowej wlewamy ok 1 litra wody, doprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy suszoną bazylię i wszystko razem chwilę gotujemy. W miseczce roztrzepujemy pół szklanki wody z mąką i śmietaną, wlewamy do wywaru z grzybami i zagęszczamy sos. Pod koniec gotowania wsypujemy drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki. Polewamy placki ziemniaczane i podajemy gorące.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
0 komentarze :