Łopatka w wiejskiej marynacie z solą peklującą


Nie musimy wcale kupować drogiego mięsa, wystarczy ładny kawałek łopatki, aby przygotować pyszną wędlinę kanapkową. Mięsa marynowałam już wiele razy, ale ten sposób jest najłatwiejszy, ze wszystkich mi znanych. Od mojego dostawcy przypraw Skworcu.pl otrzymałam świetną marynatę do mięsa. Skład banalny, czyli sól peklująca i wyciąg z naturalnych przypraw!, coś czego używały nasze Babcie!.


Składniki:
  • 1 kg mięsa, łopatka, szynka lub karczek
  • 3 łyżeczki Marynata Szynka Wiejska
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 listki laurowe
  • Sitaka ściągająca

Marynatę mieszamy z olejem i dokładnie nacieramy mięso, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso wkładamy do ściągającej siatki, wkładamy liście laurowe, przekładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C i umieszczamy tam mięso na ok. 60-70 minut, im większy kawałek mięsa, tym dłuższy czas pieczenia.


0 komentarze :