Dietetyczne, bezglutenowe, przepyszne ciasto ryżowe. Z dużą ilością jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!.
Najwyższej jakości foremki firmy Guardini znajdziecie na stronie homemart.pl
Składniki:
- 50 dag ryżu białego długoziarnistego
- 8-9 sztuk jabłek
- słoik konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
- 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 1/2 mielonych goździków
- kilka kwiatów lawendy
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 4-5 łyżek cukru
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
- cukier puder do posypania
- sól
Ryż ugotować na pół twardo ze szklanką mleka i ok 500 ml wody i odrobiną soli. Jabłka obrać , podzielić na ćwiartki, w garnku podlewać kilkami łyżkami wody i sokiem z całej pomarańczy, gotować aż zmiękną i zrobi się jednolita masa. Dodać cynamon, anyż, goździki i kilka suszonych kwiatów lawendy. Na sam koniec dodać cukier oraz konfiturę morelową. Ugotowany ryż wymieszać z masą jabłkową i przełożyć do tortownicy o wielkości 28 cm . Piekarnik rozgrzać do 175 C, i piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną.
0 komentarze :