Ryżowe ciasto z jabłkami i cynamonem


Dietetyczne, bezglutenowe, przepyszne ciasto ryżowe. Z dużą ilością jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!. 


Najwyższej jakości foremki firmy Guardini znajdziecie na stronie homemart.pl


Składniki:
  • 50 dag ryżu białego długoziarnistego 
  • 8-9 sztuk jabłek 
  • słoik konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
  • 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 1/2 mielonych goździków
  • kilka kwiatów lawendy
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka 
  • 2-3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
  • cukier puder do posypania
  • sól

Ryż ugotować na pół twardo ze szklanką mleka i ok 500 ml wody i odrobiną soli. Jabłka obrać , podzielić na ćwiartki, w garnku podlewać kilkami łyżkami wody i sokiem z całej pomarańczy, gotować aż zmiękną i zrobi się jednolita masa. Dodać cynamon, anyż, goździki i kilka suszonych kwiatów lawendy. Na sam koniec dodać cukier oraz konfiturę morelową. Ugotowany ryż wymieszać z masą jabłkową i przełożyć do tortownicy o wielkości 28 cm . Piekarnik rozgrzać do 175 C, i piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną.




Waniliowy Weekend V Akcja wegetariańska zapiekanka Wielkanoc bez glutenu. Waniliowy Weekend V Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek Akcja zapiekanka

0 komentarze :