Pyszny deser....wystarczy zrobić biszkopt i ubić śmietanę :), potem należy zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się czasem tylko dla siebie....Wyśmienite gatunki kawy znajdziecie na stronie Skworca.
Składniki na 1 roladę, biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ubić na parze, zestawić i dalej ubijać aż masa stanie się puszysta. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wlać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 200C piekarniku, przez ok 20 minut. Gorący biszkopt zsunąć i zwinąć w rulon.
Masa śmietankowa:
- 330-350 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki śmietany kremówki
- 2-3 łyżeczki żelatyny na ok.1/4 szk wody
- 1/2 galaretki
Galaretkę przygotować wg. przepisu. Gdy stężeje pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem i dodać letnią żelatynę. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować masą śmietanową i nałożyć galaretkę. Ponownie zwinąć w rulon i posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :