Czarna fasola ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z indykiem , lub zupę-potrawkę na śmietanie. Jeśli macie ochotę ją przetestować to zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl
Składniki dla 4 osób:
- 25 dag czarnej fasoli
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 goździki
- marchewka
- pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- olej
- 1-2 liście laurowe
- tymianek świeży lub suszony
- ocet jabłkowy lub malinowy
- świeża natka pietruszki
- kurczak lub indyk dla osób, którzy są mięsożerni
Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoknięcia. Cebulę obrać, do jednej powbijać goździki, a drugą drobno posiekać razem z czosnkiem i zeszklić na na patelni razem z wszystkimi drobno posiekanymi warzywami. Fasolę odcedzić, zalać wodą, lekko osolić, dodać mięso oraz wszystkie warzywa, tymianek, liście laurowe. Gotować wszystko razem do miękkości, mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić i podawać z fasolą. Na samym końcu doprawić octem, pieprzem i solą. Można wygotować bulion i podawać sypką fasolę, lub dodać śmietany i zrobić gęstą sycącą potrawkę. Podawać ze świeżą natką pietruszki.
Witam nominowałam Twoj blog w Liebster Blog Award
OdpowiedzUsuńPo szczegóły zapraszamy : http://smakiedyty.blogspot.ie/2014/03/liebster-blog-award.html , Serdecznie pozdrawiam