Domowy pasztet jest pyszny, łatwy do przygotowania i bardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju
Składniki:
- 1 kg udek kurczaka
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 3 garści obranych pistacji
- 3 garści suszonej żurawiny
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka
- kilka łyżek oleju
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- por, biała cześć
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- kilka ziaren ziele angielskiego
- 2 liście laurowy
- pieprz czarny mielony
- pieprz kolorowy lub cytrynowy do ozdobienia wierzchu
- sól
Mięso opłukać, zalać 2 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, dodać obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Osolić, gotować ok. 90 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, zetrzeć gałkę muszkatołową. Dodać żółtka z jajek, pistację, żurawinę i posikaną natkę pietruszki. Białka jajek ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Drewnianą łyżką delikatnie wymieszać z masą mięsną. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Włożyć pasztet do formy, wyrównać wierzch i posypać ziarnami pieprzu. Piec ok. 50 minut w tem 190C.
0 komentarze :