Pasztet z żurawiną i pistacjami


Domowy pasztet jest pyszny, łatwy do przygotowania i bardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju



Składniki:
  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 3 garści obranych pistacji 
  • 3 garści suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • kilka łyżek oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por, biała cześć
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • kilka ziaren ziele angielskiego
  • 2 liście laurowy
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz kolorowy lub cytrynowy  do ozdobienia wierzchu
  • sól

Mięso opłukać, zalać 2 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, dodać obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Osolić, gotować ok. 90 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, zetrzeć gałkę muszkatołową. Dodać żółtka z jajek, pistację, żurawinę i posikaną natkę pietruszki. Białka jajek ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Drewnianą łyżką delikatnie wymieszać z masą mięsną. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Włożyć pasztet do formy, wyrównać wierzch i posypać ziarnami pieprzu. Piec ok. 50 minut w tem 190C.


0 komentarze :