Zapiekanka w liściach kapusty

Domowa zapiekanka ,,ala,, lassanga, tyle tylko, że makaron wymienimy na liście włoskiej kapusty i ziemniaki. Pożywna, smaczna i bardzo energetyczna.

Składniki:

  • mała główka włoskiej kapusty
  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurach
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 10-15 dag wędzonego boczku
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • bazylia garść suszonego czosnku w płatkach

Znakomite suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju



 
Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę w gorącej wodzie na małym ogniu, kiedy liście zmiękną kolejno je odrywać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rosołem, ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku. Na nich układać warstwowo: liście kapusty, ziemniaki, mięso itd., wierzch przykryć kapustą, posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami. Podlać resztą rosołu. Zapiekać w piekarniku w tem. 180C przez 1 godzinę.

źródło,, mięsa Siostry Marii,,

0 komentarze :