Składniki:
- mała główka włoskiej kapusty
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurach
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka rosołu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 10-15 dag wędzonego boczku
- pieprz
- sól
- majeranek
- bazylia garść suszonego czosnku w płatkach
Znakomite suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju
Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę w gorącej wodzie na małym ogniu, kiedy liście zmiękną kolejno je odrywać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rosołem, ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku. Na nich układać warstwowo: liście kapusty, ziemniaki, mięso itd., wierzch przykryć kapustą, posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami. Podlać resztą rosołu. Zapiekać w piekarniku w tem. 180C przez 1 godzinę.
źródło,, mięsa Siostry Marii,,
0 komentarze :